"Alsóörsért" Alapítvány

Alsóörs a Balaton északi partján, az un. Balaton Riviéra partszakaszán, a Somlyó hegy oldalában fekvő vendégszerető település. Mediterrán klíma, fénygazdag tavaszi, nyári, őszi napok, szőlőt érlelő lankák, gyümölcsöskertek, partokra néző dombhátak ? ezek Alsóörs vidékének jellemzői, melyet fejlett mezőgazdaság és gazdag fürdőkultúra formált mai képére. Pannon derű, történelmi hangulat lengi be a tájat. Fő csábító ereje napjainkban a mindinkább kiteljesedő idegenforgalom.

 

Alsóörsön élményszerű látványt kínál az ősközség vörös kőből rakott patinás parasztportáival, régi házaival. Határában számos szőlőbeli hajlék, pince római kori alapfalakra épült. Már a középkorban kiváló borok termettek a környéken. Azóta bányászták, faragták Alsóörs határában a jellegzetes permi vörös homokkövet, s halászták szakértelemmel a halban gazdag balatoni vizeket.

 

Alsóörs lakossága tisztelettel őrzi múltjának emlékeit. Az 1848-as magyar szabadságharc alsóörsi hőseinek dicsőségét, Endrődi Sándor (1850-1920) híres költő kultuszát. A község lakossága nagy becsben tartja XIII. századi gótikus és barokk stílusjegyekkel ékes, messze látszó templomát, s a középkori későgótikus udvarházat, ismertebb nevén a Törökházat.

 

A falu környékén számtalan kirándulóhely várja a túrázni vágyókat. Egyik legnépszerűbb kiránduló célpont a Csere-hegyen álló kilátó, ahonnan nemcsak a Balatonra nyílik csodálatos kilátás, hanem a Ba-konyra és a Balaton-felvidékre is, egészen a somogyi dombokig.

 

 

Kulturális élet

 

A település kulturális életének központja az Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtár, melynek munkatársai a község ifjúsági, közművelődési, zenei és művészeti programjait szervezik. Alsóörs hagyományos ünnepeit évente megrendezik: ilyenek a Téltemető vigasság, az Endrődi-Jókai irodalmi bableves muri, az Alsóörsi Színes Csokor - Falunk napja, Halászléfőző piknik, Török világ Alsóörsön, Nyárbúcsúztató vendégmarasztaló Fesztivál, Márton napi vigasság és az Adventi ünnepi koncertek. Ezek a programok az egész családhoz szólnak, hiszen a rendezvények keretében minden korosztály megtalálja a neki való foglalatosságot.

 

A kulturális programszervezés fontos célkitűzése, hogy Alsóörs különböző színterei bemutatásra kerüljenek. Ezért évente 5 alkalommal rendeznek kiállításokat a Török-házban, valamint szerveznek komolyzenei koncertet a helyi református templomban. Ezeknek a koncerteknek igen jelentős a látogatottságuk, a színvonalt olyan fellépők fémjelzik, mint Horgas Eszter, Vásáry André, a Tokyo Budapest Ensemble Berkes Kálmán klarinétművész vezetésével, vagy Kiss-Domonkos Judit csellóművész és barátainak kamaraegyüttese.

 

A Török házban megrendezett kiállításmegnyitók fényét minden alkalommal egy-egy hangszeres muzsikus emeli, mint Kövi Szabolcs fuvolaművész, Mester Sándor gitárművész, Koloszár Csilla pánsíp művész. A ?Török világ Alsóörsön" program szereplői pedig autentikus török és magyar zenét játszó együttesek, valamint táncosok és előadók.

 

A település adventi nagy koncertje a művelődési házban kerül megrendezésre, a Mendellsohn Kamarazenekar és Kováts Péter karnagy vezetésével. Természetesen a nyári időszakban a könnyedebb műfaj iránt érdeklődőket is várják zenei programok, mint az elmúlt évek többek között a Ghymes, a Csík zenekar, az Apostol együttes, vagy a Horváth Charlie Muzsikás együttes koncertjei.

 

Kiemelt szempont a kulturális programszervezésben a helyi alkotók megjelentetése, mint az Alsóörsi Csipkeműhely, a Pé-Gyö festőpár, az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület, Tóth Zoltán fafaragó. Hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre is, melynek szép példái az évek óta Alsóörsön fellépő vendég táncegyüttesek népzenei és néptánc műsorai.

 

A környező településekkel való jó kapcsolat eredménye, hogy idén már 15. alkalommal rendezik meg az Endrődi-Jókai bableves murit, melyre a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága a Jókai hajóval érkezik, hogy közösen elfogyasszák alsóörsi barátaikkal az általuk felszolgált Jókai bablevest.