Hangistálló

 

A Hangistálló Budapesttől 42 km-re, a Vértes és a Gerecse találkozásánál egy 300 lelkes kis faluban, Nagyegyházán található. A közel 150 éves épület a Batthyány uradalom részeként tehénistállóként működött, később már csak gyapjúmosásra, terményszárításra használták, majd sokáig üresen állt, és egyre romosabb állapotba került.

 

Ribli Ilona csellóművész muzsikusként Németországban, Ausztriában is tapasztalta, hogy számtalan ehhez hasonló építményt ragyogó koncertteremmé vagy színházzá alakítottak. Nem hagyták tönkremenni, hanem hasznosították ezeket a szép régi, de már nem használt épületeket. Így merült fel az ötlet, hogy mindezt itthon is meg lehetne valósítani, annál is inkább, mert Nagyegyházának templom, faluház híján nem volt igazi közösségi tere.

 

Férjével, Kolozsvári Mihállyal megkeresték az istálló tulajdonosát, Hegedűs Imrét, a bicskei Mg Zrt igazgatóját, aki támogatta törekvésüket. Közösen alakították meg a Hangistálló Közhasznú Nonprofit Kulturális Kft-t és 2008 decemberétől főként komolyzenei hangversenyeket és népzenei estéket, kórustalálkozókat, kiállításokat, képzőművészeti alkotó tábort, közösségi, családi és gyermek programokat szerveznek az épületben.

 

Programjaik mellett támogatják a helyi és a környező települések (VölgyVidék) kézműveseit, helyet biztosítanak számukra, hogy termékbemutatókat tartsanak, és eladhassák portékáikat. Fontosnak tartják a helyi közösség erősítését és a hagyományok, az értékes magyar kultúra ápolását, minél szélesebb körben való megismertetését, a környező települések számára is. Eddig közel 60 rendezvényt bonyolítottak le, megközelítőleg 6000 fő vendég létszámmal.

 

Az EMVA Európai Uniós társfinanszírozású, LEADER III. tengely (falumegújítási) pályázatokon elnyert közel 65 millió Ft támogatásból immáron kívül-belül megújult a Hangistálló épülete. Ez biztosítja, hogy folyamatos fűtéssel, temperálással olyan alaphangszert is tárolhatnak, mint egy versenyzongora. Mindez új távlatokat nyit a koncertrepertoárban a szonáta és egyéb kamaraformációk fellépési lehetőségeinek biztosításával, alaphangszerként jól használható a tervezett nemzetközi zenei kurzusok ideje alatt is. Ezért örömmel fogadták, hogy a Leader Zenei Udvarhoz csatlakozva lehetőség nyílt számukra minőségi zongora beszerzésére.

 

A felújítást követő megnyitó hangverseny 2013. május 11-én volt, melynek szereplői a Danubius vonósnégyes és Konrád György Kossuth díjas brácsaművész voltak. Műsoron: Haydn, Mozart és Brahms művek csendültek fel.

 

Terveik között szerepel többek között nemzetközi kórustalálkozó helyszíneként fogadni egy finn kórust és hegedűs muzsikusokat, ennek előkészítése már folyamatban van.

 

Szívesen adják át és osztják meg a komolyzene és az autentikus népzene népszerűsítésében eddig megszerzett tapasztalataikat az ez iránt érdeklődő civil szervezeteknek, s örülnek, hogy tevékenységüket más térségekkel való együttműködésre is kiterjeszthetik.