Bemutatkozás

 

Köszöntjük Önt a LEADER Zenei Udvar honlapján!

 

 

A LEADER ZENEI UDVAR

 

A Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület 2012-ben elindított a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiában egy kezdeményezést, melyet LEADER Zenei Udvarnak nevezett el, s melynek elsődleges célkitűzése volt a térség kulturális felzárkóztatása, a helyi közönség megismertetése a minőségi komolyzenével. Ehhez a kezdeményezéshez a LEADER Térségek közötti együttműködés projekt keretében további partnerek csatlakoztak a Hangistálló Kulturális Rendezvényszervező Nonprofit Közhasznú Kft., Hévíz Város Önkormányzata, Badacsonytördemic Községért Alapítvány, valamint az Alsóörsért Közalapítvány, így megkezdődhetett a LEADER Zenei Udvar kibővítése, hálózattá alakítása.

Az elgondolást, ami a LEADER Zenei Udvar mögött húzódik, jól szimbolizálja a hálózat logója. A zongora sziluettje egyben kapukat jelöl kapukat, melyeket megnyitunk, hogy lehetőség nyíljon a helyi közönségnek és a településekre látogatóknak egyaránt igényes kulturális élményeket szerezni, elsősorban minőségi komolyzenei koncertek látogatásával.

Ugyanakkor reményeink szerint a programban résztvevő fiatal tehetséges művészek, hallgatók és oktatók számára is (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet) új kapukat nyitunk, hiszen a hangversenyek számukra bemutatkozási lehetőséget kínálnak, kapcsolatot a zeneszerető közönséggel.

 

 

A projekt a települések s egyben a LEADER Térségek közötti kapcsolatok bővítését is szolgálja a kulturális téren megvalósuló együttműködés keretében.

 

A közösen létrehozott rendezvénysorozat reményünk szerint ezekben a térségekben egy virágzó, igényes kulturális élet csírájává válik. Fontos célkitűzésünk a vidéki kulturális, társadalmi élet színesebbé, gazdagabbá tétele. S míg a komolyzenei programokat megvalósító intézmények eddig gyakorlatilag egymástól elszigetelten, függetlenül működtek, bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz, és ezáltal olyan kapcsolati háló épül ki térségi és országos szinten, melynek révén új ismeretekhez, tapasztalatokhoz jutnak a résztvevők.

 

 

CÉLKITŰZÉSEINK

 

Turizmusfejlesztés

 

Meggyőződésünk, hogy térségeink turisztikai kínálata szélesíthető színvonalas zenei programok szervezésével, hiszen mindez a minőségi turizmus fejlesztését szolgálja. Fontosnak tartjuk olyan látogatók idevonzását, akik nyitottak a vidék gasztronómiai, természeti és kulturális jellegzetességeinek megismerésére. A helyiek számára lehetőség nyílik ezáltal a bemutatkozásra: helyi termékekkel, specialitásokkal; miközben a település szállásadói, vállalkozásai részére is munkalehetőséget és bevételt jelentenek a rendezvények. Mindez a térségi imázs kialakítását, formálódását is segíti.

Az igényes kultúrára fogékony közönség olyan értékeket is megláthat ezeken a településeken (helyi sajátosságok, természetközeliség), melyek autentikus élményekkel ajándékozzák meg az idelátogatókat. A projekt megvalósításában résztvevő Balaton-parti települések, üdülőhelyek (Badacsonytördemic, Hévíz, Alsóörs) esetében a hangversenyek, a köréjük felfűzhető programok, események hozzájárulnak az idegenforgalmi szezon meghosszabbításához, egyúttal a térség adottságainak hatékonyabb kihasználásához.