Badacsonytördemic Községért Alapítvány

 

Badacsonytördemic a Badacsony hegy északi lábánál és lejtőjén elhelyezkedő barátságos, tiszta levegőjű, nyugodt pihenést nyújtó 941 lelket számláló község. A föléje tornyosuló hegy kitűnő kiránduló és túrázó hely. A település karnyújtásnyira van a nyüzsgő Balatontól, de az idelátogató vendégek a községben csendre, nyugalomra és hamisítatlan falusi környezetre találnak. Különleges geológiai, botanikai és zoológiai értékei valamint egyedülállóan szép táji adottságai miatt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Kedvező éghajlata miatt sok mediterrán vidékre jellemző növény megtalálható itt.

 

Badacsonylábdihegy, a hegy nyugati lejtőjén található egykori hegyközség ma közigazgatásilag Bada-csonytördemichez tartozik. Zegzugos utcáival egyrészt a Balaton felé igyekszik, másrészt a szőlők és ódon borospincék között a hegyre kapaszkodik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre.

 

Mindkét településen keresztülvezet a Római út, amely már az ókorban is fontos kereskedelmi és szállítási útvonal volt. Napjainkban pedig az őt szegélyező pincékbe betérhet az arra járó vendég megkóstolni a méltán híres boros gazdák finom nedűit. Ezen az úton található Badacsonylábdihegynél Szent Ignáczról elnevezett 1847-50 között klasszicista stílusban épült római katolikus kápolna is.

 

A Rodostó turistaútvonalon látható II. Rákóczi Ferenc fejedelem halálának 200. évfordulójára a Magyar Turista Egyesület által emelt Rodostó turistaház, ahonnan a ?Bujdosók lépcsője" 464 lépcsőfokkal vezet a hegy tetejére.

 

A település további nevezetességei az 1904-1905-ben újjáépített római katolikus templom és plébánia épülete, a bazaltköves Fő utca több mint száz esztendős Balaton felvidéki stílusban épült nádtetős parasztházai, s az 1930-ban emelt iskola, amelynek udvarán gazdag szőlőprés gyűjtemény található. Itt jelenleg borturisztikai bemutatóhely valósul meg egy LEADER pályázaton elnyert 10 millió Ft összegű támogatás segítségével.

 

Kiemelt szempont a kulturális programszervezésben a helyi alkotók megjelentetése, mint az Alsóörsi Csipkeműhely, a Pé-Gyö festőpár, az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület, Tóth Zoltán fafaragó. Hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre is, melynek szép példái az évek óta Alsóörsön fellépő vendég táncegyüttesek népzenei és néptánc műsorai.

 

A környező településekkel való jó kapcsolat eredménye, hogy idén már 15. alkalommal rendezik meg az Endrődi-Jókai bableves murit, melyre a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága a Jókai hajóval érkezik, hogy közösen elfogyasszák alsóörsi barátaikkal az általuk felszolgált Jókai bablevest.

 

 

Kulturális élet

 

A hagyományossá vált rendezvények elsődleges célja Badacsonytördemic arculatának formálása, a hagyományosan megrendezett falunapi rendezvények és helyi vonatkozású gasztronómiai programok összekapcsolásával. Alapvető célkitűzés a minőségi, hagyományos, népi kultúrán alapuló szemlélet megteremtése a szórakoztató programok és a kiállító vásározók tekintetében.

 

A fő hangsúlyt a helyi gasztronómiai és borkultúra bemutatására fektetik. Szeretnék a betérő vendégeknek megmutatni, bemutatni a helyi ételeket, borokat, szokásokat, de ezen felül teret adni számukra saját kultúrájuk bemutatására. A rendezvényeken fontos szempont, hogy a vásározók csak magyar kézműves árukat árulhassanak, és amennyiben lehet, helyben be is tudják mutatni, hogyan készülnek termékeik.

 

Az immár idén XI. alkalommal megrendezésre kerülő Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepén a pénteki napon a hangsúly a szürkebarát borversenyre helyeződik, amely az országban egyedülálló s melynek sikerét többek között az 50 nevezést is meghaladó résztvevői szám is jelzi.

 

Az 2013-as évet Badacsonytördemic Község Önkormányzata Herczeg Ferenc Emlékévvé nyilvánította születésének 150. évfordulója alkalmából, melynek keretein belül rendezvénysorozattal tisztelgett az írófejedelem emléke előtt. Az írófejedelemnek Lábdihegyen volt több, mint 20 évig szőlőbirtoka, ahol számos korabeli prominens személyt látott vendégül, politikusoktól művészekig. Most kiállítás nyílt használati tárgyaiból és fotókból, melyeken élete, pályája követhető, sor került szobor avatásra a róla elnevezett strand parkolójában, s emlékének megőrzését felolvasó estekkel, koncertekkel tovább szeretnék folytatni.

 

Hagyománnyá vált az a minden évben megrendezésre kerülő jótékonysági koncert, amelyet községhez kötődő művészek adnak a helyi templomban: Molnár Tibor, Vásárhelyi Melinda - Molnár Dávid kíséretével.

 

Számos komolyzenei hangversenyt terveznek a település turisztikai, illetve közösségi rendezvényei színvonalának emeléséhez, mint a ?Mindenki Karácsonya", a hagyományos adventi forraltbor főző verseny; illetve terveik között szerepel nyári szabadtéri hangversenyek szervezése, melynek a megújult badacsonylábdihegyi strand szolgálhat helyszínéül.

 

Szintén hagyománnyá válhat a téli estékre megálmodott koncertsorozat, melyen kezdő művészek mutatkozhatnak be a közönségnek.