Tisztelt Komolyzene Szerető Barátaink!

Örömmel értesítek minden hálózati tagunkat, partnerünket, zenekedvelő, koncertlátogató barátunkat, ismerősünket, hogy új tagokkal bővült a Leader Zenei Udvar hálózata.
Újabb települések, civil szervezetek csatlakoztak hozzánk, akik vallják és vállalják a Zenei Udvar alapcélkitűzését, az adott vidéki térség kulturális felzárkóztatását, a helyi közönség megismertetését a színvonalas komolyzenével.
L.Z.U. hálózat új tagjai:
- Martonvásár Önkormányzat, Kulturális központ
- Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, Halász Kastély, Kápolnásnyék
- Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány, Gyulakeszi
Eddigi munkásságuk, tevékenységük jó alapot biztosít arra, hogy a Zenei Udvar szellemiségét településükön, térségükben meghonosítsák. A hálózathoz való csatlakozás lehetőséget biztosít számukra, hogy az eddigi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat átvegyék, a kapcsolati háló nyújtotta előnyöket kihasználják. A budapesti és a győri Zeneművészeti Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás is hozzájárul a szakmai munkájuk sikerességéhez.
Jó munkát, sok sikeres programot, koncertet kívánunk a Leader Zenei Udvar hálózat és a Vulkánok Völgye Vidékfejlesztési Egyesület nevében:

 

Bedő Lajos Sándor, Elnök
Csiza Elemér Msz. vezető

 

Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány
Kápolnásnyék, Halász kastély

 

A Halász-kastély 1810 körül épült majd 1910-ben építtette át tulajdonosa, ifj. Halász Gedeon barokk kis kastéllyá. A második világháború és az államosítás pusztításait követően 2016-ban adták át az eredeti pompájában felújított épületet a látogatóknak. Az épület kiállítótér és rendezvényközpont.
A napjainkban Halász-kastélyként ismert épület fő szárnyát ifj. Magyary-Kossa Péter, Fejér vármegyei főadószedő építtette 1810 körül. A korai klasszicista stílusú kúria tipikus példája volt a vagyonos köznemesség, a „táblabíró világ” építkezéseinek.
A Magyary-Kossa vagyon nádasdi Sárközy Sándorra majd Halász Lázárra szállt. 100 évvel később ifj. Halász Gedeon bővítette, műszakilag korszerűsítette és neobarokk stílusú kis kastéllyá építette át százéves otthonát. Ugyanebben az időben, igazi angolparkká formálták a korábbi kis díszkertet.
A kastélyépület a második világháború pusztításaitól lakhatatlanná vált. Az államosítás következtében a birtokot elvették a családtól. Az új évezred elejére csupán a kastély tömege emlékeztetett az egykori nemesi otthonra.
A kastély újjászületésének folyamata 2014-ben vett igazi lendületet. A magyar kormány és az Európai Unió támogatásának, valamint a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásainak és nem kevés munkájának köszönhetően 2016. június 25-én ünnepélyes keretek között avatták fel a kápolnásnyéki Halász Gedeon Központot, azaz a megújult Dabasi Halász-kastélyt, a 1,5 hektáros kastélyparkot és az Eseményközpontot.
A Halász-kastély időszaki és állandó kiállításoknak ad otthont. Nagy sikerrel zajlanak a Kastélymesék és a KastélyKoncert és az Advent a Kastélyban rendezvénysorozatok. Egyre nagyobb az érdeklődés a kastély időszaki és állandó kiállításai iránt. A Halász-kastély a Velencei-tó környékének színes és gazdag kínálattal rendelkező, pezsgő kulturális központjává vált az elmúlt évben. A fejlesztések pedig még nem értek véget… A kastély az év bármely időszakában koncertek, rendezvények, esküvők ideális helyszíne.

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.
Telefon: +36 21 292 0471
Honlap: www.halaszkastely.hu
Facebook: www.facebook.com/halaszkastely
E-mail: info@halaszkastely.hu
Nyitva: Minden nap 10.00-18.00 óráig

 

Csigó Malom, Gyulakeszi

 

A Gyulakeszi Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő kulturális programokkal örömmel csatlakozunk a Leader Zenei Udvar célkitűzéseihez, eseményeihez. A Csigó Malom műemlékingatlanban 2013-tól kezdődően szervezünk komolyzenei koncerteket, pódiumszinpadi előadásokat neves hazai és külföldi előadóművészek közreműködésével. Kamaratermünkben az eltelt évek alatt mintegy 90 előadásra került sor. Többek között koncertet adott itt Varnus Xavér, Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Érdi Tamás, Horgas Eszter,  Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám, Sebestyén Ernő, Prunyi Ilona, Ötvös Csilla és tanítványai, Csermák Éva, a Haydn Bariton Trio. Előadásainkon ifjú tehetségek is rendszeresen bemutatkoznak. 2017-ben a Japán Napok keretében a szigetország zenei világával és hangszer különlegességeivel is megismerkedhetett közönségünk. Szalonunkban a koncerteket követően kötetlen beszélgetésekre, a művészekkel való ismerkedésre is alkalmat nyújtunk, kiegészítve a programokat balaton-felvidéki borok kóstolójával.
2018 évi programok:
2018.07.07. Operaest Részletek Mozart "Varázsfuvola" cimű operájából Ötvös Csilla szoprán operaénekesnő és tanítványai előadásában
2018.07.14.
Zenés találkozás Chopinnel és kortársaival. Koncert a "Klassz a pARTon" fesztivál szervezésében aMOL Új Európa Alapítvány tehetségkutató program nyertesei előadásában.
2018.07.20.
Virtuóz varázslat hegedűn és gordonkán. Koncert a "Klassz a pARTon" fesztivál  szervezésében Jávorkai Sándor (hegedű) és Jávorkai Ádám (gordonka) közreműködésével.
2018.07.28.
Zenés spanyol est. Mediterrán ritmusok hegedűn és gitáron. Spanyol klasszikus művek Büttner Orsolya (hegedű) és Straub Tamás (gitár) előadásában.
2018.08.04.
"Romantikus klasszikusok" Schubert, Grieg, Csajkovszkij művek Csermák Éva (hegedű) és Marczi Mariann (zongora) előadásában.
2018.08.10.
Sanzonest "Padam" címmel. Edith Piaf emlékét idéző koncert Kárász Eszter és vendégei előadásában.
2018.08.13.
Dzsessz koncert Váczi Eszter és a bécsi "The Dream Makers" dzsessz kvartet közreműködésével.
2018.08.16.
Közkívánatra St. Martin és fia, Szentmártoni Norbert adott közös koncertet.

 

Martonvásár Kulturális Központ

 

Martonvásár kulturális életét az elmúlt években is a minőség és a sokszínűség jellemezte.
A Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ éves szinten több, mint 100 eseménynek rendezvénynek biztosít helyet. Kiszolgálja a helyi közösségeket, segíti a klubok, amatőr csoportok munkáját, pályázatokból fejleszti és építi a kulturális életet.
Városunk 60 éve ad otthont a Nemzeti Filharmonikusok által szervezett Beethoven esteknek.
Az együttműködést az idei évtől kezdve szorosabbra fűztük, amelynek köszönhetően nyáron, a jubileumi előadás keretében intézményünk telt ház előtt adott otthont egy kamarazenekari koncertnek.
22 évig szerveztük a martonvásári Napokat, amelyek méltán híresek lettek kis hazánkban is.
Idén 5-ik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a Magyar Népdal Napja eseménysorozatot, amely mára már országos jelentőséggel bír.
Martonvásáron 1992 óta zajlik művészetoktatás, ezen belül néptánc, képzőművészet és hangszeres tanulási lehetőségek. Az iskolával szorosan együttműködünk. Évente 20-30 alkalommal biztosítunk helyet a különféle koncerteknek, tanszaki hangversenyeknek, előadásoknak, kiállításoknak.
A szabadtéri színpad rekonstrukciójával készülünk a 2020-as Beethoven-évre.
Terveink között szerepel az MTA és az MVÖ közös fejlesztési programjában, a Brunszvik-Tervben szereplő Beethoven Zenei Központ (400 fős koncertterem, Zenetudományi Központ létrehozása mely méltó keretet biztosítana a Beethoven halálának 200. évfordulójára tervezett martonvásári zenei és kulturális rendezvénysorozatnak.
Az év hátralévő részében az állami ünnepségek megszervezése és az adventi, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolható programjaink lesznek.